Projectnaam: Bouw vrijstaand landhuis te Heemskerk Rijksstraatweg (duingebied)

Inleiding:

De bestaande woning was gebouwd in 1954. Was  6,28m breed en 7,93m diep. Bij eventuele vervanging van de ‘oude’ woning mochten wij regelgeving technisch niet buiten het bouwvlak van de bestaande woning bouwen. De regelgeving gehanteerd voor de vergunning vrij bouwen is gehanteerd en daarnaast de regelgeving wat al bijgebouw aangebouwd mocht worden. Het resultaat een woning van 6,28m breed x 7,93m diep, met een  prachtige aanbouw van 3,5m. De woning is daardoor 11,43 lang.

Aan de rechterzijgevel is een zij-uitbouw gerealiseerd waar zich de entree bevindt en de trap naar de eerste verdieping. Deze uitbouw is 3m breed en 8,43 lang. Door de regelgeving goed te benutten is ook de mochten verhoogd van 6,50 naar 9m1. Zo ontstond een volwaardige eerste en tweede verdieping. Op de tweede verdieping is nog meer ruimte gecreëerd door het plaatsen van een dakkapel.

Bouwstijl:

De bouwstijl is; jaren ’60 met een knipoog naar nu. Dit is goed te zien aan de gootdetails, het fraaie metselwerk en de bijzondere raamindelingen. Gekozen is voor een donkere mangaan handvorm trasraam baksteen en een diep rode handvorm baksteen voor het opgaande werk. Een ‘brekend’ en in oog springend detail is dat de overgang in het metselwerk aldaar verspringend is aangebracht. Voegwerk is platvol iets terugliggend uitgevoerd in licht grijze kleur.

In het buiten timmerwerk zijn vooral de goot verstekken met de klosjes een lust voor het oog. Ook markant zijn de toch wel forse schoorstenen die ‘getrapt’  (verspringend in de lagen) uit de gevels komen. et fraaie siermetselwerk op de grote gevels is een mooi stukje metselwerk. De ge-molen wiekte platte steen methode is door ADEK op koppen en lagenmaat voorbereid.

Isolatie:

Deze woning is voorzien van alle high tec know how en heeft een EPC van 0,4. De woning is luchtdicht gebouwd wat een energie zuinig effect heeft. Het energie verbruik in de woning is laag. De daken hebben Rc 6,0. De binnenspouwbladen zijn gemaakt van Poroton metselblokken. De spouwmuur heeft een Rc van 4,3 m2K/W met 130mm hard persing isolatie welke verspringend is aangebracht. De ventilatie geschied door Duco toproosters die verdekt zijn weggewerkt in de detaillering.